Βηματα προς την αναρρωση

Συμβουλές προς μια επιτυχημένη ανάρρωση

Κάνε ένα πλάνο

Όταν κάποιος είναι εγκλωβισμένος στην εξάρτηση και είναι φοβισμένος από τη ζημιά που του έχει προκαλέσει η κατάχρηση, είναι πολύ εύκολο να επικεντρωθεί στην επίτευξη απεξάρτησης και αποτοξίνωσης. Ωστόσο, η εστίαση σε αυτό μόνο είναι ένας σημαντικός λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να υποτροπιάσουν πίσω στη σχέση εξάρτησης.

Η νοητική κατάσταση του ατόμου πριν και μετά τη θεραπεία είναι ολοκληρωτικά διαφορετική. Έτσι πρέπει κανείς να ξεγελάσει το αναπόφευκτο (την πιθανότητα υποτροπής) και να σχεδιάσει την επιτυχημένη ανάρρωσή του.

Σε πρακτικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός πλαισίου στήριξης του ατόμου στο οποίο θα μπορέσει να στηριχθεί σε πιθανή παρεκτροπή, παρά να αφεθεί στο κενό αυτό που προσπαθούσε αρχικά να καλύψει με τοξικές ουσίες. Μπορούμε να ξεχάσουμε τους λόγους που πήραμε ναρκωτικά στην αρχή. Όμως σίγουρα, οι λόγοι αυτοί θα επιστρέψουν.

Ένα σχέδιο ανάκαμψης χρειάζεται να καλύπτει βάσεις όπως η ψυχολογική υποστήριξη, συναισθηματική στήριξη και ενθύμηση κινήτρου για ζωή.

Ένα απλό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει μια εβδομαδιαία συνάντηση με σύμβουλο υποστήριξης όπου είναι πιθανή η συζήτηση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει κανείς χωρίς την χρήση των ουσιών αυτών. Αυτή η απλή συμφωνία μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιτυχία ή την αποτυχία. Η παράβλεψη αυτού, υπονομεύει την επιτυχία του ατόμου, ουσιαστικά.

Περεταίρω στήριξη μπορεί αν έρχεται και από ομαδικές συναντήσεις ομάδων. Ωστόσο εάν αυτές γίνονται σε κλινικές απεξάρτησης, θα ήταν συνετό να μην παραστεί κάποιος σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν άλλοι χρήστες καθώς αυτός είναι πιθανά επίσης μια αιτία υποτροπής. Προσπαθήστε να βρείτε έναν σύμβουλο σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από ναρκωτικά, συμβολίζοντας την  καινούργια κατάσταση του νου.  Θυμήσου, οι πρώτοι 3 μήνες έπειτα της θεραπείας είναι οι πιο ανοικτοί μήνες για ψυχολογική αλλαγή.

Η εργασία και η υγεία είναι δύο τομείς που μπορούν να έχουν ένα τεράστιο αντίκτυπο στην ανάκαμψη. Εξετάστε τες προσεκτικά.

 

Γνώριζε τί Ψάχνεις

Μια συνεδρία με iboga είναι ένα καλωσόρισμα της ψυχής να βρει απαντήσεις και μια ορισμένη επίλυση. Είναι σημαντικό η ψυχή να είναι γεμάτη, ώστε να επωφεληθεί από την ενέργεια της ιμπογκαίνης. Η απεξάρτηση από μόνη της απαιτεί ελάχιστη ή καμία πρόθεση, καθώς είναι μια σωματική διαδικασία. Ωστόσο, η ψυχολογική και πνευματική πλευρά της συνεδρίας απαιτούν έντονη πρόθεση.

Ένας από τους τρόπους να επιτευχθεί αυτό είναι με την σημείωση σκέψεων και ιδεών σε ένα σημειωματάριο κάποιες ημέρες πριν την συνεδρία. Ξεκίνησε με το να σημειώνεις κάθε θέμα που σου έρχεται στο μυαλό κάθε ώρα της ημέρας. Έχοντας γράψει μερικές εκατοντάδες ιδέες μέσα στο σημειωματάριο, ίσως και αισθανόμενος ότι έχεις εξαντλήσει όλα τα θέματά σου, περιόρισε την λίστα σε έναν αριθμό που να μπορείς να διαχειριστής και τέλος, από αυτή την λίστα εστίασε σε ένα υποσύνολο το οποίο έχει τη μεγαλύτερη σημασία για εσένα.

Η όλη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα την αφύπνιση της ψυχής εγκαίρως για την ευκαιρία της ψυχής να αρχίσει την θεραπεία της.

 

Απέφευγε μέρη που συνδέονται με ναρκωτικά.

Απέφυγε όλα εκείνα τα μέρη, τις περιοχές, τις συνήθειες, τα οποία έχεις συνδέσει με την χρήση ναρκωτικών. Τα μέρη αυτά μπορούν να κινήσουν μια διαδικασία επιθυμίας να ξαναρχίσεις. Είναι μια κοινή παγίδα και ενώ μπορεί να φαίνεται προφανές, υπάρχει πιθανότητα  να παραληφθεί.

 

Διέγραψε όλες τις επαφές επικοινωνιών με ντίλερ.

Προτού υποβληθείς σε θεραπεία, γνωρίζοντας γιατί αναζητείς θεραπεία, διέγραψε όλες τις επαφές με εμπόρους ναρκωτικών ουσιών από το κινητό σου, την ατζέντα σου, λοιπές ηλεκτρονικές επαφές και γενικά οποιαδήποτε επαφή επικοινωνίας με τέτοια άτομα. Πες ότι φεύγεις εκτός πόλης για να τους αποφύγεις και άλλαξε κινητό τηλέφωνο εάν θέλεις. Ελευθερώσου από αυτά τα δεσμά.

 

Αλλαγή κατοικίας εάν έρθουν ναρκωτικά στην γειτονιά.

Εάν ζεις σε μια ύποπτη περιοχή που τα ναρκωτικά είναι εμφανώς γύρω σου και σε άμεση πρόσβαση τότε πιθανότατα να πρέπει να αλλάξεις τόπο κατοικίας προτού ξεκινήσεις τη θεραπεία για να μπορέσεις να έχεις μια πραγματική ευκαιρία να ανακάμψεις. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να παρατηρήσεις την διαφορά κατά την επιστροφή σου και να την εκτιμήσεις. Η αποχή σου έτσι μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη.

 

Κόψε επαφές με συνεργάτες χρήστες

Θα πρέπει επίσης να κόψεις επαφή με οποιονδήποτε που έκανες παρέα και είναι χρήστης, με τον απλό λόγο ότι θα σε ταλαιπωρήσει μέχρι να κάνεις χρήση μαζί του. Αυτό είναι ένα είδος πίεσης που δεν χρειάζεσαι. Κάνε καινούργιους φίλους.

 

Ανέπτυξε τον εσωτερικό σου κόσμο.

Είναι προφανές ότι τα ναρκωτικά ανακούφισαν την ανάγκης να βασίζεται κάποιος στον εαυτό του. Για να γίνει η στήριξη αυτή, χρειάζεται κάποια ανάπτυξη εσωτερικού κόσμου. Κάποιοι ξεκινούν μια πολεμική αμυντική τέχνη. Κάποιοι άλλοι τον αθλητισμό ή και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Οτιδήποτε είναι αυτό που σου κεντρίσει το ενδιαφέρον, δοκίμασέ το.

 

Συναισθηματική νοημοσύνη και αλληλεξάρτηση.

Είναι φυσικό να έχει υποστεί πλήγματα η προσωπική ανάπτυξη του κάθε ατόμου, σε πολλές περιοχές και πτυχές, λόγω παρατεταμένων περιόδων χρήσης ουσιών. Αυτός θα μπορούσε εν μέρει να είναι ο λόγος που κάνει χρήση ουσιών κάποιος. Επίσης, κατά τη διάρκεια χρήσης είναι σίγουρο ότι κανείς έχει αναπτύξει σχέσεις αλληλεξάρτησης.