Σχετικά με την Ιμπογκαΐνη

Η ιμπογκαΐνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές που βρίσκεται στο φυτό Tabernanthe iboga και άλλα είδη φυτών της Κεντρικής Δυτικής Αφρικής. Υπήρχαν αναφορές πριν από εκατοντάδες χρόνια για τη χρήση φυτών που περιέχουν ιμπογκαΐνη στις θρησκευτικές τελετουργίες και στην παραδοσιακή ιατρική της περιοχής.

Η πρώτη αναφορά για την αποτελεσματικότητα της ιμπογκαΐνης ως προς τη διακοπή των διαταραχών εθισμού έγινε από τον Howard Lotsof. Ο Lotsof, ο οποίος ήταν ο ίδιος εθισμένος στην ηρωίνη σε ηλικία 19 ετών, έγινε ένθερμος υποστηρικτής και ερευνητής για την ιατρική χρήση της ιμπογκαΐνης αφού ανακάλυψε τις αντι-εθιστικές της ιδιότητες.

Μετά από τις αρχικές μελέτες του Lotsof to 1962 και 1963, που κατέδειξαν τις επιπτώσεις της ιμπογκαΐνης στην εξάρτηση από κοκαΐνη και ηρωίνη, του δόθηκαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για τη θεραπεία διαφόρων χημικών εξαρτήσεων με την ιμπογκαΐνη, συμπεριλαμβανομένων την εξάρτηση από οπιούχα ναρκωτικά το 1985, την εξάρτηση από κοκαΐνη το 1986 και τις διαταραχές εθισμού σε πολλαπλά ναρκωτικά το 1992.

Η ιμπογκαΐνη χρησιμοποιήθηκε επίσης στην ψυχοθεραπεία από τον πρωτοποριακό ψυχίατρο Claudio Naranjo και τα αποτελέσματά της παρουσιάζονται στο βιβλίο του «The Healing Journey». Ο Naranjo διαπίστωσε ότι η ιμπογκαΐνη επέτρεψε στους ασθενείς του να κοιτάξουν/δουν τις εμπειρίες του παρελθόντος τους με έναν αντικειμενικό τρόπο, το οποίο τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν προσωπικά θέματα που ήταν προηγουμένως απρόσιτα. Η ικανότητα της ιμπογκαΐνης να ενισχύσει την επανάκτηση των κατασταλμένων αναμνήσεων λειτούργησε ως διαμεσολαβητής και καταλύτης στη διαδικασία των ασθενών του Naranjo. Πολλά από τα άτομα που έχουν κάνει θεραπεία με ιμπογκαΐνη βιώνουν οπτικά φαινόμενα σε μια ονειρική κατάσταση καθώς είναι ξύπνιοι, με διδακτικές «επαναλήψεις» γεγονότων στη ζωή τους/της ζωής τους που οδήγησαν στον εθισμό τους, ενώ άλλοι αναφέρουν θεραπευτικά οράματα που τους βοηθάνε να κατακτήσουν τους φόβους και τα αρνητικά συναισθήματά τους, που πιθανώς τροφοδοτούν τον εθισμό τους.

Η πιο μελετημένη θεραπευτική επίδραση της ιμπογκαΐνης είναι η μείωση ή η εξάλειψη του εθισμού σε οπιούχα, συμπεριλαμβανόμενου την ανακούφιση/διακοπή των συμπτωμάτων της στέρησης οπιούχων. Η ιμπογκαΐνη επίσης επηρεάζει την ντοπαμίνη, μια ουσία που ίσως είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση των ευχάριστων επιδράσεων που έχουν τα εθιστικά ναρκωτικά, και έχει παρατηρηθεί να στοχεύει τους μεταφορείς σεροτονίνης και να αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η ιμπογκαΐνη μπορεί να μετριάσει τη χρήση και την κατάχρηση πολλαπλών ουσιών όπως τα οπιούχα ναρκωτικά, τα διεγερτικά , τη νικοτίνη και το αλκοόλ, και μπορεί να επηρεάσει ψυχαναγκαστικά μοτίβα συμπεριφοράς που δεν συμπεριλαμβάνουν την κατάχρηση ουσιών ή την χημική εξάρτηση. Ο συγγραφέας, ψυχίατρος και ειδικός πάνω στον εθισμό Gabor Mate έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η ιμπογκαΐνη είναι η μόνη ουσία στον πλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα που με μία μόνο θεραπεία μπορεί να
σταματήσει τα συμπτώματα στέρησης σε άτομα με μακροχρόνιο εθισμό σε οπιούχα